Recepty z Quinoa biela

Úvod ReceptyRecepty z Quinoa biela

  

Quinoa so špenátovými listami
Quinoa se špenátovými listami
Ingrediencie
  • 1 hrnček quinoa
  • 1 červená cibuľa
  • veľká hrsť čerstvého baby špenátu
  • cherry paradajky
  • 3 zelené cibuľky
  • 1 lyžice šťavy z citróna
  • 1 lyžice červeného vinného octu
  • strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, korenie
Príprava
  • Quinou si pripravte podľa návodu. Na nepriľnavej páanvici si orestujte na pár kvapkách olivového oleja cibuľu, do svetlo zlata, chrumkava : ) Tesne pred koncom tam hoďte na drobno pokrájaný strúčik cesnaku, iba na chviľku aby  rozvoňal, vytiahnite z panvice a primiešajte do teplaj quinoi.
  • Do misy s quinoou primiešajte na drobnejšie kúsky pokrájané špenátové lístky, tým že je quinoa ešte teplá, príjemne zvädnú a ohrejú sa.
  • Potom pridajte rozpolené cherry rajčinky a na drobnejšie kúsky pokrájané jarné cibuľky.
  • Na záver pokvapkajte šťavou z citróna, octom a pár kvapkami olivového oleja.
  • Chutí dobre samotné i ako príloha

 

 

 

 
Quinoa vegetariánské karbanátky
Quinoa vegetariánské karbanátky
Ingrediencie
  • 2 hrnčeky uvarenej quinoi
  • 3/4 hrnčeka nastrúhaného tvrdého syra (použite taký, aký máte radi i treba kozí)
  • 1/2 hrnčeka syra cottage
  • 1 stredne veľká mrkva, nastrúhať
  • 3 vajíčka
  • 3 lyžice múky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 1 lyžička čerstvo namletého korenia
  • 1 lyžička mletého čili (pokiaľ nevaríte pre deti :)) )
  • soľ
  • olivový olej
Príprava
  • Všetky ingrediencie, vrátane vychladnutej uvarenej quinoa si dobre premiešajte v mise.
  • Na panvicu s nepriľnavým povrchom si dajte rozohriať pár kvapiek olivového oleja. Pomocou lyžice tvorte rovnako veľké karbonátky, ktoré by mali byť hrubé cca 1 cm. Z každej strany pečte cca 4 minúty, celkom teda 8 minút.
  • Na povrchu môžete dozdobiť cottage syrom a petržlenovou vňaťou. Ako príloha je vhodný napríklad šalát zo sezónnej zeleniny.

 

 

 

 

 
Šalát z quinoa, opečených paradajok a cícera
Šalát z quinoy, opečených rajčín a cizrny
Ingrediencie
  • 1 hrnček quinoa
  • 1 plechovka sterilizovanej cícera
  • 300 g paradajok
  • 2 olivového lyžice oleja
  • 50 g rukoly / rokety
  • soľ a korenie na dochutenie
  • dresing:
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 3 lyžice citronvé šťavy
  • 3 strúčiky cesnak
  • soľ a korenie na dochutenie
Príprava
  • Predhrejte rúru na 170 ° C.
  • Nakrájajte rajčiny na väčšie kusy a spoločne s odkvapkanú cícerom dajte na pekáč, pridajte olivový olej, soľ a korenie a dajte piecť na cca 40 minút. (Miesto pečenie môžete využiť funkciu grilu na cca 10 minút)
  • Do vriacej vody vsypte quinou (pomer vody a quinoa je 1: 2) a varte 15 minút kým sa voda nevyvarí, potom nechajte chvíľu dôjsť pod pokrievkou.
  • Paradajky s cícerom aj quinou nechajte vychladnúť, pridajte dresing a nakrájanú rukolu, premiešajte a môžete podávať.

 

 

 

 

 
Šalát z quinoa s Avocado
Salát z Quinoy s avocadem
Ingrediencie
  • 1 1/4 hrnček quinoa
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 paradajky
  • 1 hrnček sterilizovanej alebo mrazenej kukurice
  • 1 hrnček sterilizovaného alebo mrazeného hrášku
  • 1 jarná cibuľka
  • čerstvá pertželová vňať a mäta
  • 1 avokádo (očistené a nakrájané na kúsky)
  • dresing:
  • Šťava z 1 limetky
  • ½ lyžičky soli
  • mleté čierne korenie - štipka
  • štipka chili korenie

Príprava
  • Quinou prepláchnite a uvarte v osolenej vode s cesnakom v pomer 1: 2, quinoa: voda. Po 15 minútach bude quinoa mäkká. 
  • Quinou sceďte a nechajte vychladnúť. Zeleninu a avokádo očistite, nakrájajte na drobno (mrazenú zeleninu ľahko povarte) a
  • zmiešajte vo veľkej mise.
  • Pridajte vychladnutou quinou a premiešajte.
  • Dresing pripravte zvlášť v malej miske. Nechajte chvíľu odležať. Podávajte preliate dresingom a ozdobené prúžkami
  • avokáda.

 

Copyright 2017 - 2022 © Liečivé byliny z Amazónie